Blog

Uw tuin goed voorbereid de winter in

De koude winter komt er langzaam aan. U doet er goed aan om uw tuin voor te bereiden op deze koudere dagen. Vorst kan uw tuin namelijk behoorlijk beschadigen als u dit niet op de juiste manier aanpakt. Wij geven u graag een aantal tips om uw tuin klaar te maken voor de winter.

Maai het gras niet te kort 

Een kort gemaaid gazon ziet er erg mooi en netjes uit. Toch raden wij u aan om in de winter uw gras niet te kort te maaien. Houd de lengte altijd boven de 5 cm. De reden hiervoor is dat gras voedingsstoffen haalt uit de bodem, maar ook uit de sprieten. Omdat er in de winter een stuk minder voedingsstoffen in de bodem zitten, heeft uw gras de voeding vanuit de sprieten hard nodig. Maai uw gras daarom niet te kort, zodat er genoeg voeding over blijft. Wij raden u ook sterk af om uw gras te maaien als de temperatuur onder de 6° graden komt. 

Gebruik mulch als isolatie voor beplanting

Een laagje bescherming kan veel betekenen voor uw planten tijdens de koude wintermaanden. Gebruik hiervoor mulch! Mulch is een verzamelnaam voor verschillende bodembedekkers zoals compost, houtsnippers, of tuinafval. Een laagje mulch over de bodem bij uw planten fungeert als een warm dekentje en een isolatielaag. Het gedeelte van de planten dat zich onder de grond bevindt blijft hierdoor warm. Ook krijgt onkruid weinig kans om te groeien door de mulch. 

Pak uw planten in 

Ook het gedeelte van uw planten boven de grond kan wel wat bescherming gebruiken tegen de vorst. Pak daarom vorstgevoelige planten, zoals tropische soorten, in met isolerend materiaal. Denk hierbij aan noppenfolie, een fleecedeken, jute of een speciale beschermhoes voor planten die u in de tuinwinkel kunt kopen. Winterharde planten zoals hortensia’s en magnolia’s hoeft u niet in te pakken. Deze kunnen erg goed tegen de kou.

Snoeien in de winter

Planten bevinden zich in de winter vaak in hun ‘rustfase’. Als u de juiste planten in de winter snoeit, zorgt dit voor een sterke en gezonde groei in het voorjaar. Wilt u oudere planten een nieuw leven inblazen? Dan kunt u dit goed doen door deze te snoeien in de winter maar niet iedere plant of boom kunt u snoeien in de winter. Twijfelt u of u uw plant of boom kunt snoeien in de wintermaanden? Vraag het ons gerust door contact met ons op te nemen. Wij staan u graag te woord.

Laat Damink tuin & landschap uw tuin klaar maken voor de winter

Wilt u dat uw tuin goed voorbereid is op de winter, maar wilt u deze klus liever uit handen geven? Laat dit dan over aan de hoveniers van Damink tuin & landschap! Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wilt u uw tuin zelf onderhouden, maar heeft u hier een vraag over? Ook dan helpen wij u graag op weg.

Contact

Laat ons weten waar we u mee kunnen helpen. Neem contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.