Blog

Daktuin aanleggen

Daktuinen worden tegenwoordig steeds vaker aangelegd. En wij begrijpen wel waarom. Het is niet alleen mooi, het biedt ook vele voordelen. Overweegt u om een daktuin aan te leggen? Wij vertellen u er graag meer over.

Wat is een daktuin?

U heeft er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nou eigenlijk precies, zo’n daktuin? Een daktuin is een dak dat is begroeid met planten. Het betreft vaak vetplantjes, maar het is ook mogelijk om met kruiden en grassen te werken. Dat leidt tot meer bloei en hoogteverschil, waardoor uw daktuin nog mooier wordt. Een daktuin wordt ook wel een groendak, sedumdak of vegetatiedak genoemd.

De voordelen van een daktuin

Een daktuin heeft vele voordelen. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw omgeving en
het milieu.

  1. Een groendak heeft een isolerende werking. Het werkt niet alleen geluidsisolerend, maar houdt in de zomer ook de hitte buiten en in de winter de warmte binnen.
  2. Doordat het dak is bedekt met planten, bereikt de UV-straling de dakbedekking niet. Daardoor kan het dak tientallen jaren langer mee gaan.
  3. Een daktuin houdt veel water vast, waardoor er minder snel sprake is van wateroverlast. Regenwater wordt door een daktuin goed geabsorbeerd en vertraagd afgegeven.
  4. Doordat de begroeiing voor verkoeling zorgt kan het rendement van uw zonnepanelen omhoog gaan, wat voor lagere energiekosten zorgt.
  5. Naast alle bovenstaande voordelen is een daktuin in de eerste plaats vooral heel mooi.

Aanleg van een daktuin

Om een daktuin aan te leggen zijn een waterdichte ondergrond en een goede drainage zijn essentieel. Wanneer wij een daktuin aanleggen, werken we daarom samen met een dakdekker. Omdat de dakbedekking wortelwerend moet zijn, leggen we bij bestaande bouw eerst een wortelwerend vlies op de dakbedekking. Dit voorkomt dat planten in de dakbedekking gaan groeien. Hierna volgen drie lagen met waternoppen en een speciaal substraat (grofkorrelige grond), gevolgd door de beplanting. Twee keer per jaar controleren wij de drainagewerking van uw daktuin.

Subsidie daktuin

Ook het milieu is gebaat bij de voordelen van een daktuin, waardoor het in sommige gemeenten zelfs mogelijk is om hier een subsidie voor te krijgen. Het bedrag aan subsidie dat u ontvangt is per gemeente afhankelijk. Wilt u meer weten over de subsidieaanvraag? Neem hiervoor contact met ons op.

Daktuin aanleggen door Damink tuin & landschap

Bent u enthousiast geworden en heeft u interesse in een daktuin? Neem dan contact met ons op! We gaan graag aan de slag met het maken van een passend ontwerp. Natuurlijk kunnen wij ook de aanleg van de daktuin realiseren

Contact

Laat ons weten waar we u mee kunnen helpen. Neem contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.