Groendak of Daktuin

Een groendak, ook wel daktuin genoemd, is een dak dat is begroeid met planten. Groendaken worden steeds populairder. Het is milieuvriendelijk maar heeft daarnaast ook nog vele andere voordelen. Wanneer u overweegt een groendak te realiseren, beschikt u over twee verschillende mogelijkheden: een extensieve groendak of een intensieve groendak.

  • Een extensieve groendak is onderhoudsarm en bestaat uit eenvoudige begroeiing, waar niet op wordt gelopen. Het betreft vaak vetplantjes (sedumdak), maar het is ook mogelijk om met kruiden en grassen te werken. Dat leidt tot meer bloei en hoogteverschil, waardoor uw daktuin nog mooier wordt.
  • Een intensieve groendak is vergelijkbaar met een ‘gewone’ tuin. Alles is mogelijk: van vaste planten tot een terras en van gras tot speelelementen en verlichting.

Juiste ondergrond

Een waterdichte ondergrond en een goede drainage zijn essentieel bij dakbegroeiing. Wanneer wij een groendak aanleggen, werken we daarom samen met een dakdekker. Omdat de dakbedekking wortelwerend moet zijn, leggen we bij bestaande bouw eerst een wortelwerend vlies op de dakbedekking om te voorkomen dat planten in de dakbedekking groeien. Hierna volgen drie lagen met waternoppen en een speciaal substraat (grofkorrelige grond), gevolgd door de beplanting. Twee keer per jaar controleren wij de drainagewerking van uw groendak. Sommige groendaken hebben regelmatig onderhoud nodig. Ook hier kunnen we wanneer gewenst voor zorgen. Met goed en regelmatig onderhoud wordt uw groendak elk jaar mooier.

Voordelen van een groendak

  1. Een groendak is in de eerste plaats natuurlijk erg mooi. Het dak heeft een natuurlijke uitstraling en kleurt mee met het seizoen.
  2. Een groendak heeft een geluidsisolerende werking. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen als buiten.
  3. Een groendak heeft een isolerende werking. Het werkt niet alleen geluidsisolerend, maar houdt in de zomer ook de hitte buiten en in de winter de warmte binnen.
  4. Doordat de UV-straling de dakbedekking niet bereikt, kan deze wel tientallen jaren langer mee gaan.
  5. Een daktuin houdt veel water vast, waardoor er minder snel sprake is van wateroverlast. Regenwater wordt door een groendak goed geabsorbeerd en vertraagd afgegeven.
  6. De verkoeling die begroeiing biedt, kan ook het rendement van zonnepanelen verhogen en uw energiekosten verlagen.

Ook het milieu is gebaat bij deze voordelen, waardoor het in sommige gemeenten zelfs mogelijk is om subsidie te krijgen voor de aanleg van een groendak. De verkoeling die begroeiing biedt, kan ook het rendement van zonnepanelen verhogen.

Bent u enthousiast geworden en heeft u interesse in een groendak? We gaan graag aan de slag met het maken van een passend ontwerp. Natuurlijk realiseren wij ook graag de aanleg hiervan. Voor het adequaat en duurzaam aanleggen van de tuin, beschikken we over alle noodzakelijke kennis en materialen. Neem contact met ons op via 0541-296114 of vul het contactformulier in!

Neem contact op